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EFRAG 
Avenue des Arts 13-14 
B-1210 Brussels 
BELGIUM  
commentletter@efrag.org 
        
      
                         February 22nd,2008 
 
 
Re: ED AMENDMENTS OF IFRS 1 e IAS 27 

Cost of an investment in a subsidiary, jointly controlled entity or 
associate 

 

Dear Sirs, 

We are pleased to provide you with our observations on your draft comment letter to ED 
amendments of IFRS 1 and IAS 27. The following are our comments: 

SUMMARY 

We agree with the proposed option to adopt a deemed cost to account for an investment in a 
subsidiary, jointly controlled entity or associate in the transition from local gaaps to IAS/IFRS 
compliant financial statements. As a matter of fact, in many circumstances the reconstruction 
of the original (historical) cost may not be feasible, particularly when in preceding years the 
entity entered into non-recurring transactions, such as mergers, acquisitions, etc. 
 
The Exposure Draft permits to apply the above option to any subsidiary, jointly controlled 
entity or associate. This approach is consistent with the provisions of IFRS 1 applicable to 
other assets (e. g. intangible assets). 
 
However, we do not share some of the proposed changes to IAS 27, as explained in questions 
Q3 and Q4. The distribution of profits generated prior to the acquisition of the investment is 
undoubtely a reduction of the investment cost and should be treated accordingly. Moreover, 
the proposed change does not relate to the transition to IAS/IFRS, but is of a general nature. 
In addition, its underlying reasons do not appear sufficiently clarified: “…the current wording 
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in IAS 27 creates a problem in some jurisdictions because it makes specific reference to 
retained earnings as the means of making that assessment”; furthermore, it is not apprpriate, 
since the IAS 27 is correctly referred to dividends exceeding post-acquisition profits.  

SPECIFIC QUESTIONS 

Q1 – Do you agree with the two deemed cost options as they are described in the ED? If 
not, why? 

We agree with EFRAG comment. The possibility to adopt in the transition the previous local 
GAAPs carrying amount as deemed cost of the investments would greatly facilitate the 
transition process and remove one of the obstacles for new adopters to prepare their separate 
financial statements — at present required in many jurisdictions — and would represent a 
furthet incentive to a larger world-wide adoption of IAS/IFRS. 

Q2 – Do you agree with the proposal to allow the deemed cost option for investments in jv 
and associates? If not, why? 

We agree with EFRAG comment. 

Q3 – Do you agree with the proposal to delete the definition of the cost method from IAS 
27? If not, why? 

1. We agree that the reconstruction of dividends received generated by pre-acquisition 
profits at the time of the transition to IAS/IFRS is often unfeasible. Accordingly, we 
believe that the adoption of a deemed cost by a first time adopter should also require an 
impairment test. 

 
2. We do not agree with the proposal to change IAS 27 and IAS 18 for all recurring (not 

first-time) separate and individual financial statements. The treatment of any distribution 
of profits exceeding those generated after the acquisition as a return on investment is a 
generally accepted principle; accordingly, these should be accounted for as a reduction of 
the cost of the underlying investment. In order to change this principle, the Board should 
provide exhaustive clarification to explain why this amendment would provide a better 
quality of information. The Basis for Conclusion do not appear to clearly explain this 
position. 

 
3. Furthermore, we believe that requiring an impairment test at every time dividends are 

distributed is excessive. Such test should be required only when 
a. the amount of distributed dividends is greater than the profits generated after the 

acquisition date, or 
b. the impairment indicators set forth in IAS 36 are present. 

Q4 – Do you agree with the proposed requirement for an investor to recognize as income 
dividends received from a subsidiary, jv or associated and the consequential requirement to 
test the related investment for impairment? If not, why? 

As explained in Q3, we do not agree. 
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Q5 – Do you agree with the proposed requirement that in applying paragraph 37(a) of IAS 
27, a new parent should measure cost using the carrying amounts of the existing entity? If 
not, why? 

We agree with Efrag comment. We share also the necessity of a clarification as to the 
circumstances where paragrapf 37(a) of IAS 27 is applicable. 

Q6 – Do you agree that prospective application of the proposed amendments to IFRS 1 and 
IAS 27 is appropriate? If not, why? 

We agree with EFRAG that the proposed amendments to IFRS 1 should be applied 
prospectively. 
 
 
 
       Your sincerely 
      
           Prof. Angelo Provasoli 
               (OIC – Chairman) 
 
 


