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Dear Hans,

We are pleased to have the opportunity to provide our comments to the exposure draft
Measuring quoted investments in subsidiaries, joint ventures and associates at fair value, included

in the appendix.

Should you need any further information, please do not hesitate to contact us.

Yours sincerely,
Angelo Caso



APPENDIX

Question 1

The IASB concluded that the unit of account for investments within the scope of IFRS 10, IAS 27 and
IAS 28 is the investment as a whole rather than the individual financial instruments included within
that investment (see paragraphs BC3—-BC7).

Do you agree with this conclusion? If not, why and what alternative do you propose?

We agree that, as explained in the Basis for Conclusions of the proposed amendment, the unit of
account for investments within the scope of IFRS 10, IAS 27 and IAS 28 is the investment as a
whole rather than the individual financial instruments included within that investment. Although
the unit of account represents a mere explanation of the concepts underpinning the measurement
choice, we believe that the IASB should consider whether it may be clarified also in the body of the
standard. This would help to clarify the application of the amendment also for preparers that may
not have access to the Basis for Conclusions, because those are not part of the text endorsed in EU
law.

Question 2

The IASB proposes to amend IFRS 10, IFRS 12, IAS 27 and IAS 28 to clarify that the fair value
measurement of quoted investments in subsidiaries, joint ventures and associates should be the
product of the quoted price (P) multiplied by the quantity of financial instruments held (Q), or P x
Q, without adjustments (see paragraphs BC8— BC14).

Do you agree with the proposed amendments? If not, why and what alternative do you propose?
Please explain your reasons, including commenting on the usefulness of the information provided
to users of financial statements.

In relation to the IAS proposal to amend IFRS 10, IFRS 12, IAS 27 and IAS 28 to clarify that the fair
value measurement of quoted investments in subsidiaries, joint ventures and associates should be
the product of the quoted price (P) multiplied by the quantity of financial instruments held (Q), or
P x Q, without adjustments, we have the following concerns:

e With this amendment the IASB is creating a distinguish between the unit of account
(investment is considered as a whole) and the unit of measurement (investment is
considered as a set of individual financial instruments). We believe that the introduction of
an exception to the consistency between unit of account and unit of measurement (as
proposed in the ED) is not conceptually sharable.



Determining the fair value measurement of an investment in a subsidiary, joint venture or
associate, quoted in active market as the product P x Q will not result in relevant
information. Where the unit of account is the investment in a subsidiary, joint venture or
associate, the price paid may include control premiums or discounts and consequently
differ from the mathematical product P x Q.

If the unit of account is the investment as a whole, the measurement of that item could be
done through a PxQ formula when the price of the single quoted share is effected by the
values of the premiums or discounts that a potential investor on the investment in its
entirety would consider. In theory the market value of the listed shares may be
representative of the fair value of investment as a whole in the circumstances in which the
controlled entity manages its assets at the highest and best use. Therefore we believe that
the market capitalization is an input that should always be considered in measuring the fair
value of an investment in a listed entity. Obviously, not always is an entity able to manage
its resources at the highest and best use. Then, not always is the market value of the shares
representative of the fair value of the investment as a whole. A potential buyer may be
interested in paying more than the market value of the shares to acquire the control of the
entity and to gain the value of managing resources at their highest and best use.

The reasons explained above should be demonstrated by the analysis of the differences in
share market values before and after public tender offers. To this end we have analyzed
185 public tender offers completed in the main European Financial Market from 2009 to
nowadays. The table below summarizes the results of this statistical analysis.

Average of Averageof Averageof Average of

Number of One Day Two Weeks 30 Days 90 Days
Financial Market transactions Premium (%) Premium (%) Premium (%) Premium (%)
Milan (Italy) 12 19,07 29,45 26,40 42,86
Amsterdam 11 32,29 36,83 45,76 46,64
Brussels 13 23,72 26,84 28,04 47,59
Paris 61 30,01 31,80 38,67 42,72
London 78 34,22 36,74 43,13 61,76
Stockholm 37 30,21 34,82 37,46 69,03
Oslo 33 28,19 29,39 31,18 43,78
Swiss SIX Exchange 12 24,46 28,16 33,32 40,58
Frankfurt 20 18,49 24,51 31,60 39,51
OTHER 67 24,59 28,00 30,56 41,50
Total 344 28,35 31,61 36,05 49,78

The table shows, in addition to the number of transactions per country, the percentage
difference between the price per share offered by the acquirer and the target’s closing
stock price at different dates (one day, two weeks, 30 days, 90 days) prior the
announcement date. The difference in percentage is calculated by the following formula
(offer-close) / close * 100. The above analysis shows that in fact a substantive difference
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exists between the prices of shares paid for acquiring control and the prices that are
normally listed in the market in the absence of a public tender offer.

e We also note many advances have been made in the US to evaluate the implied premium
in the fair value of a controlling interest. The AICPA Accounting and Valuation Guide
"Testing Goodwill for Impairment" (2013) devotes a section to the comparison between
the fair value of an entity in the perspective of a person who has control and the market
capitalization and states that when the difference between the fair value and capitalization
expands, adequate external evidence is needed (the universe of likely buyers, on the
activity level of M & A in the industry, the existence of at least two bidders to support the
control premium). For this reason we note that the introduction of this amendment would
reduce comparability (under this profile) of the financial statements prepared under US
GAAP and IAS/IFRS with confusion on the part of users.

e Finally we concur with EFRAG in soliciting the IASB to analyse current practices in
measuring fair value of this type of quoted investments including premiums and discounts
and reassess where to strike the balance between relevance and reliability. We suggest the
IASB clarifies the principle underpinning the fair value measurement of investments within
the scope of IFRS 10, IAS 27 and IAS 28 that are listed in an active market, establishing the
circumstances in which the quoted prices are representative of the value of the share of
the investment as a whole.

Question 3

The IASB proposes to align the fair value measurement of a quoted CGU to the fair value
measurement of a quoted investment. It proposes to amend IAS 36 to clarify that the recoverable
amount of a CGU that corresponds to a quoted entity measured on the basis of fair value less costs
of disposal should be the product of the quoted price (P) multiplied by the quantity of financial
instruments held (Q), or P x Q, without adjustments (see paragraphs BC15-BC19). To determine
fair value less costs of disposal, disposal costs are deducted from the fair value amount measured
on this basis.

Do you agree with the proposed amendments? If not, why and what alternative do you propose?

With reference to this question, please refer to what has already been stated in the answer to
question 2.

Question 4

The IASB proposes to include an example to IFRS 13 to illustrate the application of paragraph 48 of
that Standard to a group of financial assets and financial liabilities whose market risks are
substantially the same and whose fair value measurement is categorised within Level 1 of the fair
value hierarchy. The example illustrates that the fair value of an entity’s net exposure to market
risks arising from such a group of financial assets and financial liabilities is to be measured in
accordance with the corresponding Level 1 prices.



Do you think that the proposed additional illustrative example for IFRS 13 illustrates the application
of paragraph 48 of IFRS 13? If not, why and what alternative do you propose?

In view of what has already been shown in previous answers we support the illustrative example.

Question 5

The IASB proposes that for the amendments to IFRS 10, IAS 27 and IAS 28, an entity should adjust
its opening retained earnings, or other component of equity, as appropriate, to account for any
difference between the previous carrying amount of the quoted investment(s) in subsidiaries, joint
ventures or associates and the carrying amount of those quoted investment(s) at the beginning of
the reporting period in which the amendments are applied. The IASB proposes that the
amendments to IFRS 12 and IAS 36 should be applied prospectively.

The IASB also proposes disclosure requirements on transition (see paragraphs BC32-BC33) and to
permit early application (see paragraph BC35).

Do you agree with the transition methods proposed (see paragraphs BC30—-BC35)? If not, why and
what alternative do you propose?

With the exception of proposed amendments to IAS 36, OIC recommends retrospective
application of the requirements, as this would result in comparable information for all reporting
periods presented.



